
آنچه کودکان برای موفقیت در سال ۲۰۵۰ باید بیاموزند
نوزادان امروز در سال ۲۰۵۰ دهه سوم زندگیشان را میگذرانند و اگر همه چیز به خوبی پیش برود، آنها تا سال ۲۱۰۰ هم زنده خواهند ماند. حال سوال مهم این است که چه چیزی باید به آنها آموزش دهیم تا بتوانند در دنیای ۲۰۵۰ یا قرن بیستودوم زنده بمانند و شکوفا شود؟ به نظر من «هنر بازآفرینی مهمترین مهارت قرن خواهد بود».
در چنین دنیایی، آخرین چیزی که یک معلم باید به دانشآموزان خود بدهد، اطلاعات بیشتر است. آنها همین حالا هم اطلاعات بیش از حدی دارند. در عوض، مردم نیاز دارند که بتوانند اطلاعات را تحلیل کنند، تفاوت بین آنچه مهم است و آنچه بیاهمیت را تشخیص دهند و مهمتر از همه، بتوانند بخشهای مختلف اطلاعات را با هم ترکیب کرده و یک تصویر جامع از جهان بسازند.
پس، چه چیزی باید آموزش دهیم؟ بسیاری از متخصصان آموزش و پرورش معتقدند که مدارس باید به آموزش «چهار C» یعنی تفکر انتقادی (critical thinking)، ارتباط (communication)، همکاری (collaboration) و خلاقیت (creativity) روی بیاورند. به طور کلی، آنها بر این باورند که مدارس باید از تأکید بر مهارتهای فنی بکاهند و به جای آن بر مهارتهای عمومی زندگی تمرکز کنند. مهمتر از همه، توانایی کنار آمدن با تغییرات، یادگیری چیزهای جدید و حفظ تعادل ذهنی در شرایط ناآشنا خواهد بود. برای همگام شدن با دنیای 2050، شما باید بیش از صرفاً اختراع ایدهها و محصولات جدید، بارها و بارها خود را از نو بسازید.
با عجیب شدن تدریجی جهان، تجربههای گذشته [چه تجربههای شخصی شما و چه تجربههای کل بشریت] دیگر راهنمای چندان معتبری نخواهند بود. انسانها، چه بهعنوان فرد و چه بهعنوان یک گونه، بیشازپیش باید با پدیدههایی روبهرو شوند که پیشتر هرگز تجربه نکردهاند، مانند ماشینهای فوقهوشمند، بدنهای مهندسیشده، الگوریتمهایی که میتوانند احساسات را با دقتی بینظیر دستکاری کنند، فجایع اقلیمی سریع و مصنوعی، و نیاز به تغییر حرفه در هر دهه.
برای موفقیت در این وظیفهی دشوار، باید سخت تلاش کنید تا سیستمعامل وجودی خود را بهتر بشناسید؛ اینکه چه هستید و از زندگی چه میخواهید. این، البته، قدیمیترین توصیهی تاریخ است: «خودت را بشناس.» هزاران سال است که فیلسوفان و پیامبران مردم را به خودشناسی دعوت کردهاند. اما این توصیه هیچگاه به اندازهی قرن بیست و یکم ضروری نبوده است، زیرا برخلاف دوران لائوتسه یا سقراط، اکنون شما با رقیبان جدی روبرو هستید.
متن کامل را در شماره ۲ فصلنامه «گام سوم» بخوانید.
گزیده مطالب فصلنامه شماره ۲

چشمانداز جهانی امنیت سایبری ۲۰۲۵
این گزارش روندهای امنیت سایبری را که در سال آینده بر اقتصادها و جوامع تأثیر خواهند گذاشت بررسی کرده و تأکید دارد که پیچیدگی چشمانداز امنیت سایبری ، متأثر از تنشهای ژئوپلیتیکی، فناوریهای نوظهور، وابستگیهای زنجیره تأمین و پیچیدگی جرایم سایبری، چند برابر شده است.

آمریکا؛ ظهور یک دولت تجاری!
مدل دولت-تجاری که در گروه ترامپ نمود پیدا کرده، چیزی بیش از یک فانتزی است. جریانهای فکری بسیار واقعی در حال شکلگیریاند که هدفشان حذف دموکراسیها و ایجاد جزایری از دولتهای تجاری است که از مرزهای جغرافیایی سنتی دولتملتها رها شدهاند.

هوش مصنوعی در حال تسخیر بیسروصدای اینترنت
بیش از نیمی از اینترنت اکنون از متنهای تولیدشده توسط هوش مصنوعی تشکیل شده است و من نمیدانم چه کاری انجام بدهم که برای شما مهم باشد ChatGPT بیسروصدا مشغول چه کاری است.

آنچه کودکان برای موفقیت در سال ۲۰۵۰ باید بیاموزند
نوزادان امروز در سال ۲۰۵۰ دهه سوم زندگیشان را میگذرانند و اگر همه چیز به خوبی پیش برود، آنها تا سال ۲۱۰۰ هم زنده خواهند ماند. حال سوال مهم این است که چه چیزی باید به آنها آموزش دهیم تا بتوانند در دنیای ۲۰۵۰ یا قرن بیستودوم زنده بمانند و شکوفا شود؟

پنج سال آینده؛ سالهای قوی سیاه
ما در نقطهای خاص از تاریخ ایستادهایم؛ نقطهای که در آن مرزهای بین «محتمل» و «غیرممکن» شروع به محو شدن کردهاند و «عادی جدید» به وضعیتی تبدیل شده است که در آن رویدادهای شدید نهتنها دیگر مواردی استثنایی نیستند، بلکه به همسایگانی آزاردهنده و آشنا تبدیل شدهاند.

جنگ ترامپ با مواد معدنی حیاتی؛ زنگ خطر یا فرصتی پنهان؟
دونالد ترامپ به قدرت باز میگردد و برخی نگرانند که سیاستهای او، بازار مواد معدنی حیاتی را دچار بحران کند. آیا این نگرانیها واقعبینانه هستند، یا اینکه اقتصاد جهانی مسیر خود را بدون تأثیرپذیری جدی ادامه خواهد داد؟