
جنگ ترامپ با مواد معدنی حیاتی؛ زنگ خطر یا فرصتی پنهان؟
دونالد ترامپ به قدرت باز میگردد و برخی نگرانند که سیاستهای او، بازار مواد معدنی حیاتی را دچار بحران کند. آیا این نگرانیها واقعبینانه هستند، یا اینکه اقتصاد جهانی مسیر خود را بدون تأثیرپذیری جدی ادامه خواهد داد؟
احتمال دارد که دور دوم ریاستجمهوری دونالد ترامپ تأثیر منفی بلندمدتی بر تقاضا و عرضه مواد معدنی حیاتی داشته باشد. این مواد شامل مس، لیتیوم، نیکل، کبالت و «عناصر کمیاب خاکی» مانند لانتانیوم و ایتریوم هستند.
این مواد برای گذار به انرژی سبز حیاتی هستند و در باتریهای خودروهای برقی، پنلهای خورشیدی و توربینهای بادی به کار میروند. تصمیم ترامپ برای خروج از توافقنامه پاریس سازمان ملل در مورد کنترل گرمایش جهانی، به برخی دیدگاههای بدبینانه درباره تأثیرات این سیاست دامن زده است.
با این حال، دلایلی برای تردید در این سناریوی بدبینانه وجود دارد. برخلاف این دیدگاه، ما بر این باوریم که سیاست جدید دولت آمریکا فقط یک شوک موقتی است و تغییر قابل توجهی در مسیر گذار جهانی به انرژی ایجاد نخواهد کرد. بنابراین، بازار مواد معدنی حیاتی در میانمدت و بلندمدت پررونق خواهد ماند. این دیدگاه بر سه استدلال اصلی استوار است:
1. آمریکا موقعیت رقابتی در بازار مواد معدنی حیاتی دارد
2. آمریکا تنها سهم اندکی در تولید و استفاده از فناوریهای پاک دارد
3. تعرفههای جدید میتوانند بحرانی بودن برخی مواد معدنی را افزایش دهند
سیاستهای انرژی دولت جدید آمریکا تأثیرات گستردهای خواهد داشت. اما این تأثیرات احتمالاً موقتی خواهد بود و بازار مواد معدنی حیاتی در بلندمدت تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت. به نظر میرسد گذار جهانی به انرژی پاک، حداقل در حال حاضر، ایمن باشد.
متن کامل را در شماره ۲ فصلنامه «گام سوم» بخوانید.
گزیده مطالب فصلنامه شماره ۲

چشمانداز جهانی امنیت سایبری ۲۰۲۵
این گزارش روندهای امنیت سایبری را که در سال آینده بر اقتصادها و جوامع تأثیر خواهند گذاشت بررسی کرده و تأکید دارد که پیچیدگی چشمانداز امنیت سایبری ، متأثر از تنشهای ژئوپلیتیکی، فناوریهای نوظهور، وابستگیهای زنجیره تأمین و پیچیدگی جرایم سایبری، چند برابر شده است.

آمریکا؛ ظهور یک دولت تجاری!
مدل دولت-تجاری که در گروه ترامپ نمود پیدا کرده، چیزی بیش از یک فانتزی است. جریانهای فکری بسیار واقعی در حال شکلگیریاند که هدفشان حذف دموکراسیها و ایجاد جزایری از دولتهای تجاری است که از مرزهای جغرافیایی سنتی دولتملتها رها شدهاند.

هوش مصنوعی در حال تسخیر بیسروصدای اینترنت
بیش از نیمی از اینترنت اکنون از متنهای تولیدشده توسط هوش مصنوعی تشکیل شده است و من نمیدانم چه کاری انجام بدهم که برای شما مهم باشد ChatGPT بیسروصدا مشغول چه کاری است.

آنچه کودکان برای موفقیت در سال ۲۰۵۰ باید بیاموزند
نوزادان امروز در سال ۲۰۵۰ دهه سوم زندگیشان را میگذرانند و اگر همه چیز به خوبی پیش برود، آنها تا سال ۲۱۰۰ هم زنده خواهند ماند. حال سوال مهم این است که چه چیزی باید به آنها آموزش دهیم تا بتوانند در دنیای ۲۰۵۰ یا قرن بیستودوم زنده بمانند و شکوفا شود؟

پنج سال آینده؛ سالهای قوی سیاه
ما در نقطهای خاص از تاریخ ایستادهایم؛ نقطهای که در آن مرزهای بین «محتمل» و «غیرممکن» شروع به محو شدن کردهاند و «عادی جدید» به وضعیتی تبدیل شده است که در آن رویدادهای شدید نهتنها دیگر مواردی استثنایی نیستند، بلکه به همسایگانی آزاردهنده و آشنا تبدیل شدهاند.

جنگ ترامپ با مواد معدنی حیاتی؛ زنگ خطر یا فرصتی پنهان؟
دونالد ترامپ به قدرت باز میگردد و برخی نگرانند که سیاستهای او، بازار مواد معدنی حیاتی را دچار بحران کند. آیا این نگرانیها واقعبینانه هستند، یا اینکه اقتصاد جهانی مسیر خود را بدون تأثیرپذیری جدی ادامه خواهد داد؟